De Martinitoren, Forum Groningen, het Noorderplantsoen; Groningen heeft voor een ieder wat in petto. Vul uw bezoek met bijzondere highlights, want er gaat niets boven Groningen. Meer bezienswaardigheden ontdekken? Hieronder vindt u het beste van de stad Groningen.

Over Groningen

De Bloemenjaarmarkt

Aftellen tot

10 april 2020 is het weer zo ver. Traditiegetrouw vindt op deze dag de grootste bloemen- en plantenmarkt van Noord-Nederland plaats. De Bloemenjaarmarkt – Bloemetjesmarkt in de volksmond – trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers. In de binnenstad van Groningen bieden ruim honderd marktkooplui hun waren aan. Verse snijbloemen, grote en kleine kamerplanten, bloembollen en zaaigoed, tuin- en kuipplanten, gereedschap en toebehoren: alles is er te vinden.

days
hours
minutes
seconds
00
00
00
00
days
hours
minutes
seconds

De Martinitoren

d'Olle Grieze

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. D'Olle Grieze hield al die jaren stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Genieten van een uniek uitzicht over de stad Groningen? Dat kan! Klim omhoog en proef de geschiedenis.

Forum Groningen

De wereld van nu en morgen

In het hart van de Groningse binnenstad staat sinds kort het Forum; hét culturele centrum van de stad, voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu én morgen. Het Forum pakt uit met onder andere 5 filmzalen horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht. De ontelbare roltrappen maken het gebouw tot een futuristisch spektakel.

Groninger Museum

Creatief en eigenzinnig

Mooi of lelijk? Het is in ieder geval een bezoek waard. Het Groninger Museum werd in 1874 opgericht. Sinds 1894 heeft het Groninger Museum een eigen gebouw. Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door koningin Beatrix geopend. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur. De tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

Noorderplantsoen

Het groene centrum

Wandel of jog van vijver naar vijver: de hoeken in de oevers verklappen de geschiedenis. In de 17de eeuw werden hier de verdedigingswallen van de stad gebouwd en stadgrachten gegraven. Op de oude stadswallen werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd. De grachten werden omgedoopt tot vijvers. Eind augustus staat het Noorderplantsoen geheel in het teken van Noorderzon, een groots festival met theater, dans en muziek.

Prinsentuin

Een oase van rust

Één van de zuiverste voorbeelden van een renaissancetuin in Nederland. De Prinsentuin is volledig ommuurd. Mede daarom is het een oase van rust, midden in de drukke binnenstad van Groningen. Vanaf 1594 werd de Prinsenhof de verblijfplaats van de stadhouders: de prinsen van Nassau. Speciaal voor hen werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd met een rozentuin, kruidentuin en mooie berceaus.

Hoge- en Lage der A

Schilderachtig en bedrijvig

Vroeger een havenkwartier, nu de meest gefotografeerde plek van Groningen met 28 rijksmonumenten. Schepen voeren hier vroeger af en aan, maar de bedrijvigheid is gebleven. De hoge kade werd gebruikt voor het lossen van schepen bij hoogwater en de lage bij laagwater. Tot 1877 was de invloed van de zee merkbaar in de stad. Na de afdamming van het Reitdiep was dat niet meer het geval. Nu is er plek voor vele terrassen.

Ontdek ook

'T kon minder

Stadspark

Rijksuniversiteit Groningen

Vismarkt

Folkingestraat

De Wadden

De provincie

Hotel Corps de Garde is gebouwd op de plek waar ooit de dertiende-eeuwse stadsmuur stond en een deel van de toenmalige Boteringepoort. Toen Groningen in het begin van de zeventiende eeuw een grote uitbreiding onderging werd de poort overbodig en werd deze afgebroken. In 1634 werd op diezelfde plek het 'Nije Corps de Garde' gebouwd, de hoofdwacht waar de militairen en stadswachten met hun paarden en stallen hun onderkomen hadden.


Het huidige Loungecafé was ooit een open galerij waar de stadswachten droog doch tochtig bivakkeerden. De officieren hadden hun onderkomen op de verwarmde bovenverdiepingen. Het naast gelegen patriciershuis dat ook onderdeel uitmaakt van Hotel Corps de Garde heeft nog een oudere oorsprong. Het is ooit tegen de stadsmuur aangebouwd met de ingang aan de Muurstraat en is in de loop van de eeuwen vele malen vernieuwd. In dit pand bevindt zich het Souterrain waar een deel van de stadsmuur nog steeds zichtbaar is.

Onze historie

Prachtig stadshotel


"Een uitstekend hotel voor eenbezoek aan Groningen: mooi centraal gelegen en prima kamer . Het ontbijt ook prima, met een vers gebakken eitje en vriendelijke bediening. Echt een aanrader voor een verblijf in Groningen"


- Marjolijn B

Prettig hotel in prachtig pand


"Gezellig kleinschalig hotel in mooi licht pand met zeer vriendelijke bediening. Heerlijk ontbijt. Gelegen aan de gracht in hartje centrum. Parkeergarage op 100m afstand. Goede bedden, verschillende kussens."


- Pauline V

Top hotel in historisch pand


"Echt een top hotel op een mooie plek in binnenstad van Groningen.
Je loopt zo het centrum in. 
Behulpzaam en zeer gastvrij personeel.  Mooie kamers en heerlijk ontbijt. Ik kom hier zeker weer. 

 Echte aanrader!"


- Popko80

Heeft u een vraag?
Wij staan voor u klaar.

Contact

info@corpsdegarde.nl

+31 (0) 50 314 54 37

Oude Boteringestraat 74

9712 GN, Groningen

Copyright © 2020